Alles over

Acné en Acnétherapie

Acné is een lastige huidaandoening die voornamelijk van binnenuit het lichaam ontstaat. Niet iedereen heeft hier last van en het kan in mindere of meerder mate voorkomen. Erg bekend is de acné die ontstaat rondom de puberteit. Helaas komt het in de praktijk ook op andere leeftijden voor. De huidtherapeut kan op verschillende manieren u hierbij helpen om de acne te verhelpen of verminderen.

Oorzaak van Acné
Acné is een aandoening van de talgklieren. De huid bevat ontzettend veel talgklieren met als werking om de huid soepel te houden. De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat acné. Helaas is de precieze oorzaak van acné nog steeds niet bekend. Wel is duidelijk dat acné ontstaat door een combinatie van factoren waarbij de volgende het meest belangrijk zijn:
- Verhoogde talgproductie
- Stoornis in het verhoorningsproces (de afschilfering van de huid) en de afsluiting van de het talgklierkanaal
- Bacterieën die van nature in het haarzakje en in de talgklieren aanwezig zijn
- Hormonale veranderingen

Een ongezonde levensstijl, onevenwichtige voeding, roken en stress zijn factoren die niet wetenschappelijk zijn vast gesteld als oorzaken van acné. Echter in de praktijk lijkt de huid hier toch op te reageren, soms in de vorm van acné.

Therapie tegen Acne
De huidtherapeut kan lichte en ernstige vorm van acné behandelen. Dit kan gebeuren in combinatie van behandeling door een arts. De behandeling van acné verschilt per acné vorm en dus ook per patiënt. De basis van een behandeling zal altijd bestaan uit:
- een oppervlakkige reiniging van de huid
- een peeling waarbij de losse huidcellen verwijderd worden
- een diepte reiniging waarbij de puistjes en mee-eters verwijderd worden
- als afsluiting een goede dagcrème ter ondersteuning van de behandeling

De basisbehandeling kan uitgebreid worden met een glycolzuurbehandeling en producten voor de reiniging en verzorging van de huid.

Tijdens het intake gesprek gaan we doornemen wat voor een behandeling bij u van toepassing is om het hoogst haalbare resultaat te behalen. Daarnaast geeft de huidtherapeut ook thuisadviezen waarmee de patiënt zelf de acne kan aanpakken wat een ondersteuning van de therapie kan zijn.

Heeft u meer vragen over acnétherapie neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via de contactpagina.