Alles over

Couperose en Rosacea

Couperose is een veel voorkomende huidaandoening die gekenmerkt wordt door gesprongen adertjes in het gezicht. De voorkeurslocaties zijn de wangen en de neus. Soms doet de kin en het voorhoofd ook mee. Een echte oorzaak is niet bekend. Vaak is het familiair maar er wordt ook wel gezegd dat het kan ontstaan bij overmatig alcoholgebruik. Dit laatste is echter lang niet altijd het geval!

Ook bij rosacea zien we een rode verkleuring van de huid door gesprongen adertjes. Het verschil met couperose is echter, dat bij rosacea ook vaak puistjes of rode bultjes ontstaan op het aangedane gebied (ook weer de wangen, neus, kin en soms ook voorhoofd). Daarom wordt dit ook wel acné rosacea genoemd

Therapie tegen Couperose en Rosacea
Binnen de praktijk kunnen wij Couperose en Rosacea op twee manieren behandelen.

Behandeling d.m.v. Intense Pulsed Light (IPL)
De meest snelle methode is door middel van onze PLS3. Een IPL apparaat dat specifiek ontwikkeld is voor roodheid (en pigmentvorming). De PLS 3 geeft lichtimpulsen af met een zeer hoge intensiteit. De hemoglobine (rode bloedlichaampjes) in het bloed en in de vaatjes absorberen deze energie en zetten deze vervolgens om in warmte. Hierdoor lossen de eiwitten in het bloed en de vaatwand op. Het gevolg is dat het bloed stolt en de vaatjes verdwijnen. Het lymfesysteem zorgt ervoor dat de restanten worden afgevoerd. De behandeling is snel, effectief en veilig.

Behandeling d.m.v. elektrocoagulatie
Daarnaast bestaat ook nog het coaguleren. Bij coagulatie worden de haarvaatjes dicht geschroeid met een minuscuul naaldje zodat het geen roodheid meer kan afgeven waardoor de huid onrustig oogt en voelt. Dit is een redelijk simpele, maar doeltreffende manier om beide huidaandoeningen te behandelen.

Resultaat
Het resultaat is vaak snel zichtbaar, maar het lichaam heeft tijd nodig om de restanten op te ruimen. Ongeveer 2-4 weken na de behandeling ziet u het uiteindelijke resultaat. Om alle vaatjes te verwijderen heeft u vaak meerdere behandelingen nodig.

Na de behandeling
Onze huidtherapeuten zullen u adviseren om overmatige hitte zoals een bezoek aan de sauna, infrarood straling, een heet bad of een douche voor tenminste 48 uur na iedere behandeling te vermijden. Om een optimaal effect uit de behandeling te halen, raden wij u aan om op de dag van de behandeling tot 5 dagen na de behandeling de huid niet te scrubben te stomen of te masseren. Daarnaast is het belangrijk om de eerste week na de behandeling de zon te vermijden.

Heeft u meer vragen over couperose neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via de contactpagina.