Alles over

Oedeem en Oedeemtherapie

Oedeem is een vochtophoping in de huid, wat op verschillende manieren kan ontstaan. Oedeemtherapie is een verzamelnaam van alle therapieën die gebruikt kunnen worden om het oedeem (vocht) af te voeren. Denk hierbij aan manuele lymfedrainage, lymftaping, compressietherapie/zwachtelen, ademhalingsoefeningen en het aan meten van therapeutische elastische kousen (steunkousen).

Oorzaak van Oedeem
Er zijn verschillende soorten oedeem wat op schillende manieren kan ontstaan. Zo onderscheiden we lymfoedeem, veneusoedeem en lipoedeem.

Bij lymfoedeem is de afvoer van het vocht in het weefsel te weinig vanwege een stoornis in het lymfesysteem. Het lymfesysteem is een reinigings- en afvoersysteem, die bestaat uit een netwerk van lymfvaten en knopen die parallel aan het vatenstelsel lopen. De lymfevaten nemen het vocht in het weefsel op en voeren het af. De lymfknopen werken als filters waarbij schadelijke deeltjes en afvalstoffen worden vernietigd.

Lymfoedeem kan aangeboren zijn, maar meestal ontstaat het door een ernstige beschadiging van de lymfvaten of lymfklieren. We zien dit vaak terug bij operaties waarbij de lymfklieren in de oksels of lymfklieren uit de lies verwijderd worden omdat men in aanraking is gekomen met kanker. Ook door bestraling kan het stelsel zo beschadigd worden dat er lymfoedeem ontstaat.

Veneus oedeem kan ontstaan doordat de veneuze bloedvaten niet goed meer functioneren. Daardoor wordt het vocht niet goed afgevoerd en zullen er bepaalde klachten ontstaan zoals: optreden van spatderen, vochtophoping rondom de enkels of de onderbenen, rusteloze en vermoeide benen. Dit kan bij iedereen op elke leeftijd ontstaan echter risico groepen zijn, ouderen zwangere en mensen met een staand beroep.

Lipoedeem betekend letterlijk vet- en vochtophoping wat een pijnlijke en chronische ziekte is. Er is een stoornis is het aanmaak van vetweefsel en de afvoer van vocht via de lymfvaten is niet optimaal. Meestal komt het lipoedeem symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen en knieën. Soms kunnen de armen ook zijn aangedaan. De meest voorkomende symptomen zijn: zwaar gevoel in de benen, pijn in de benen, opgezwollen benen, cellulitis, snel blauwe plekken en gewrichtsproblemen (vooral bij de knie).

Therapie voor Oedeem
De huidtherapeut gaat er voor zorgen dat het vocht zal worden afgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van manuele lymfdrainage, oedeem- en fibrosegrepen, ambulante compressie therapie of lymftaping.

Als laatste kan er een therapeutische elastische kous worden aangemeten welke zorgt voor het behoud van het gekregen resultaat. Een behandeling duurt ongeveer 30 minuten. De frequentie van de behandelingen is per persoon en situatie verschillend.

Heeft u meer vragen over oedeemtherapie neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op via de contactpagina.