Alles over

Schimmelnagels

Een schimmelnagel is een verkleurde, verdikte en brokkelige nagel, veroorzaakt door een schimmelinfectie. Meestal gaat het om de teennagels, maar ook vingernagels kunnen besmet raken. De nagel(s) kunnen gedeeltelijk of geheel loslaten. De schimmel kan aan een of aan meerdere nagels zitten. Vermoedelijk raakt eerst de huid besmet met een schimmel en van daaruit de nagel(s). Schimmel ontstaat het snelst in warme, vochtige gebieden.

Zijn schimmelnagels besmettelijk?
Iedereen komt doorlopend met schimmels in aanraking, maar niet iedereen raakt besmet. De persoonlijke weerstand tegen schimmels heeft hierop invloed. De schimmel zit in de huidschilfertjes van mensen met een schimmelinfectie en kunnen zich zo verspreiden. Als je éénmaal een schimmelnagel hebt kom je hier moeilijk vanaf. Er zijn dan een aantal thuisadviezen die belangrijk zijn om op te volgen. De huidtherapeut zul deze met u bespreken. De enige manier om de diagnose “schimmelnagel” met 100% zekerheid te kunnen stellen is, door middel van een biopt te nemen. Wilt u deze zekerheid hebben, dan kan de huisarts een biopt afnemen en deze laten onderzoeken.

(Laser)Behandeling
Bij huid- en oedeemtherapie Oss behandelen we schimmelnagels met de ‘Fox III 1064 nm laser’. Dit is een behandeling voor schimmelnagels die geneesmiddelen overbodig moet maken.

Het principe van de schimmelnagel laserbehandeling is gebaseerd op het uitschakelen van de schimmel door selectieve thermische overbelasting. Dit gaat met behulp van een FOX diodelaser met een golflengte van 1064nm die speciaal voor deze toepassing is ontwikkeld.

Voor een effectieve behandeling dient de nagel een dikte van ongeveer 1 mm te hebben. Wij adviseren dan ook om vóór de behandeling de nagel te laten frezen of zelf dun te vijlen.

Bij de behandeling bereikt een fijne laserstraal het middel van de schimmelkolonie op het nagelbed (en omliggend weefsel). De energie van de laserstraal wordt door de schimmel opgenomen en omgezet in warmte. De celstructuur van de schimmels raakt bij een temperatuur van 45 graden permanent beschadigd waardoor de schimmel afsterft en uitbreiding van de infectie wordt effectief stopgezet.

Bij de behandeling voel je een warm, tintelend gevoel wat als gevoelig tot pijnlijk wordt ervaren. Alle nagels, dus ook de onaangedane nagels worden mee behandeld. Dit om te voorkomen dat schimmeldraden die nog niet te zien, zijn de rest van de nagels weer besmetten.

Na ongeveer vier maanden komt u terug bij de voor controle. Er wordt gekeken of er uitgroei te zien is bij de schimmelnagels. Minimaal zijn er 2 behandelingen nodig, maar in sommige gevallen is een derde en vierde behandeling noodzakelijk. Het duurt uiteindelijk een jaar, tot anderhalf jaar, voor de schimmel helemaal uit de nagel is gegroeid.

De lasertherapie is veilig en doeltreffend. Bij de behandeling wordt de nagel zelf én het aangrenzende huidweefsel behandeld.

Na de behandeling
Wij vragen u om schone sokken mee te nemen om die na de behandeling aan te kunnen doen. Daarnaast is het verstandig om meteen uw schoenen te behandelen met de poeder.

Thuisbehandeling
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u na de behandeling een nieuwe schimmelinfectie voorkomt. Hiervoor moet u een crème en poeder gaan gebruiken. Daarnaast zal de huidtherapeut de overige thuisadviezen met u doornemen.

Heeft u meer vragen over Schimmelnagels?
Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via de contactpagina.